Ga naar pagina inhoud

Tegen de stroom in

Heden ten dage moet je oppassen met tegen de stroom in te roeien. Want uiteindelijk zal je er verantwoording over moeten afleggen. Als commissaris maar ook zeker als bestuurder zal je op enig moment verantwoording moeten afleggen over je handelen, je besluiten en je gedrag. De zekere weg is om dan toch maar vooral binnen de lijntjes te kleuren. Maar ook dan kun je de vraag krijgen waarom je toch altijd binnen de lijntjes kleurde. Kortom, als bestuurder of commissaris doe je het nooit goed of het deugt niet. Wat voor type bent u? Ben je een conformistisch type of juist tegendraads? 

Als je een ongevraagd advies van ons wilt aannemen: verschuil je niet, speel geen toneel en blijf jezelf! Want je bent niet alleen op kennis en ervaring maar vooral op karakter en persoonlijkheid gekozen voor de rol van bestuurder en of commissaris. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent, denk goed over de zaken na en doe wat je goeddunkt. Daarbij een tweede advies: zorg dat binnen het bestuur en of de RvC de zaken goed worden vastgelegd. 

“Als je een ongevraagd advies van ons wilt aannemen: Verschuil je niet, speel geen toneel en blijf jezelf!” 

Dit zijn twee dingen die cruciaal zijn om zonder problemen buiten de lijntjes te kunnen kleuren. Goed geïnformeerd zijn en de zaken goed vastleggen waarbij besluiten uit het recente en verdere verleden altijd gereproduceerd kunnen worden. 

  • Alvorens een besluit te nemen, wees ervan overtuigd dat alle relevante voor- en tegen argumenten op tafel liggen. Ontdaan van alle vooroordelen of politieke gevoelens die een kwestie kunnen verkleuren en vertroebelen.  Creëer een cultuur in de organisatie waarbij medewerkers weten dat er met minder geen genoegen wordt genomen. Dat laat leiderschap zien en stimuleert tevens een professionele houding binnen de gehele organisatie. 
  • Leg een genomen besluit goed gedocumenteerd vast met alle voors- en tegens. Ook welke board leden voor of tegen waren en of er op basis van unanimiteit, consensus of stemverhouding is besloten. Ten tijde van het betreffende besluit is het allemaal erg logisch en reproduceerbaar. Een aantal jaren later zitten er (deels) andere mensen en kan de mores, usance of de regelgeving veranderd zijn. De ervaring leert dat in retrospectief 1 op de 5 impactvolle besluiten (zoals nieuw- of verbouw, fusie en samenwerking, deelneming, investeringen) onder de loep worden genomen. Op dat moment dient er op basis van de destijds feitelijke situatie, verantwoording te worden afgelegd. Dan komt de werkelijkheid dicht bij de bestuurder en commissaris als persoon. 

De Fidici oprichters, zelf door schade, schande én succes gelouterde bestuurders en commissarissen, hebben een hulpmiddel gemaakt dat ervoor zorgt dat je als bestuurder en als commissaris gewoon (non) conformistisch je werkt kunt doen. Zodat je altijd kan blijven staan voor je handelen tegen de achtergrond en feiten op dat moment. Volledig geïnformeerd en goed gedocumenteerd. Fidici werkt voor elke bestuurder en commissaris betrouwbaarder én makkelijker dan alle dropboxen, google docs en ibabs’en bij elkaar. Daarom heten we ook Fidici, fundament van vertrouwen. 

Fidici werkt voor elke bestuurder en commissaris betrouwbaarder én makkelijker dan alle dropboxen, google docs en ibabs’en bij elkaar.” 

Spreekt het je aan? Dan nodigen we je uit om bij Team Fidici te komen! Bestuurders en commissarissen die Fidici gebruiken worden al vrij snel fan van Fidici. Zie ook deze klantverhalen. En omdat we eigenlijk alleen fans als klant willen noteren, is Fidici helemaal gratis tot het moment dat je helemaal overtuigd van Fidici bent.

Aanmelden kan via:

Wilt u meer weten over board portal Fidici?