Ga naar pagina inhoud

Vakmanschap is meesterschap

Ken je deze slogan nog? Afkomstig van een biermerk dat deze slogan al sinds 1958 gebruikt en nog steeds actueel is. Bierbrouwen is namelijk een vak en elk merk bier heeft zijn eigen procedé en daarmee ook zijn eigen smaak. En een vakman bij Grolsch is niet zonder meer uitwisselbaar met een vakman van bijvoorbeeld Leffe. Zo’n uitwisseling zou verrijkend kunnen werken maar zou ook op een mislukking kunnen uitdraaien. 

Je snapt waarschijnlijk wel waar we heen willen. Je bent niet voor niets op bezoek op de website van Fidici, de board-portal voor bestuur en toezicht. Ook in bestuur en toezicht geldt: vakmanschap is meesterschap. Het laatste decennium zijn veel toezichthouders opgeleid als ‘commissaris’ bij Nijenrode, Erasmus, Governance University en andere respectabele opleiders. En dat is alleen maar toe te juichen. Je krijgt als bestuurder en toezichthouder gereedschappen en inzichten aangereikt om maatwerk te leveren aan de organisatie waar je verantwoordelijkheid voor draagt. 

Ook in bestuur en toezicht geldt: vakmanschap is meesterschap.” 

Maatwerk is cruciaal in toezicht en bestuur. Semi publieke en private ondernemingen zijn geen franchise organisaties zoals Mc Donalds of de Hypotheker waar assortiment en proces volledig zijn vastgelegd. Bij organisaties met een maatschappelijk belang worden ‘simpelweg’ middelen omgezet via mensen in levensbehoeften zoals wonen, zorg en onderwijs maar ook in cultuur en sport. Die processen zijn niet eenduidig te definiëren en afhankelijk van zoveel ingrediënten zoals (sociale) geografie, historie en politieke plannen en ambities om er een paar te noemen. Dat vereist maatwerk van de medewerkers, de bestuurder en de toezichthouder. 

Maatwerk, dat is ook wat Fidici biedt aan bestuur en toezicht. Geen uniforme – lege huls – als dropbox, ibabs of Google docs. Maar een board portal die op maat wordt ingericht voor de specifieke processen ten aanzien van de governance van jouw organisatie. Het draait bij Fidici niet uitsluitend om de  vergaderingen. De vergadering is een van de middelen om tot verantwoorde besluiten te komen. Het draait bij Fidici dus om het besluit in al haar facetten. Je wordt in alles gefaciliteerd – ook met vergaderingen –  om tot het verantwoorde besluit te komen. En de totstandkoming van dat besluit is altijd middels een ‘audit trail’ te herleiden naar alle tussenstappen die er intussen zijn gezet inclusief alle onderliggende documentatie. 

Je wordt in alles gefaciliteerd – ook met vergaderingen –  om tot het verantwoorde besluit te komen.” 

Dat klinkt ingewikkeld maar voor de bestuurder en toezichthouder is Fidici heel makkelijk, intuïtief en effectief. De slimmigheden zitten in Fidici, dat overigens is gemaakt door twee ervaren bestuurders annex commissarissen. En het werk wordt gedaan door de secretaris die er overigens minder werk (met meer plezier) aan heeft dan met de ouderwetse tools. 

We heten niet voor niets Fidici, fundament van vertrouwen. Er had ook vakmanschap is meesterschap kunnen staan. Maar die had een bierbrouwer al ruim 60 jaar geleden voor onze neus weggekaapt.

Spreekt het je aan? Dan nodigen we je uit om bij Team Fidici te komen! Bestuurders en commissarissen die Fidici gebruiken worden al vrij snel fan van Fidici. Zie ook deze klantverhalen. En omdat we eigenlijk alleen fans als klant willen noteren, is Fidici helemaal gratis tot het moment dat je helemaal overtuigd van Fidici bent.

Aanmelden kan via:

Wilt u meer weten over board portal Fidici?